天文台長難撈

鄭、梁兩位高級科學主任,你地咁講,實俾人插啦!

依家個問題係呢個三號風球對市民生活已經有一定危險,我明白停唔停工唔關你地事,但係大佬,有幾多市民會睇晒所有資料,自行判斷安唔安全呢?如果熱帶氣旋警告信號基準定得太高,咁有咩用呢?

而且,市民最關心都係自身安全姐,一係曠工,一係保險分分鐘唔賠,市民可以點先?

天文台長,我都知你難撈,但係市民都好可憐,你估個個都貪果一日半日假咩?

*** 表叔仍然被困成都,嘿!

【 生果報 】天 文 台 高 級 科 學 主 任 鄭楚 明 在 記 者 會 解 釋 , 發 出 八 號 風 球 必 須 符 合 既 定 指 標 , 昨 日 雖 然 不 時 有 高 逾 110 公里 的 陣 風 , 但 維 港 港 內 幾 個 氣 象 站 從 未 錄 得 超 過 每 小 時 平 均 63 公 里 的 風 力 , 所 以毋 須 發 出 八 號 風 球 。 至 昨 午 四 時 為 止 , 維 港 內 錄 得 最 高 每 小 時 平 均 風 力 的 啟 德 只 有 50 公 里 ; 至 於 橫 瀾 島 及 赤 角 則 錄 得 76 及 63 公 里 陣 風 , 雖 達 八 號 風 球 標 準 , 但 決 定 颱 風 信 號 的 是 根 據 每 小 時 平 均 風 力 , 不 是 陣 風 。 鄭 楚 明 說 , 有 關 指 標 由 70 年 代 沿 用 至 今 , 天 文 台 曾 作 檢 討 , 但 認 為 市 民 已 經 習 慣 , 一 旦 修 改 恐 怕 難 以 適 應 。

【 方向報 】另 一 高 級 科 學 主 任 鄭 楚 明 指 , 據 天 文 台 標 準 , 維 港 風 力 已 達 或 將 達 每 小 時 六 十 三 至一 百 一 十 七 公 里 之 烈 風 或 暴 風 程 度 , 而 陣 風 可 能 逾 每 小 時 一 百 八 十 公 里 , 才 會 懸 掛八 號 烈 風 或 強 風 信 號 。 他 說 , 昨 早 維 港 內 錄 得 最 高 的 風 速 只 是 啟 德 監 察 站 的 每 小 時平 均 五 十 公 里 , 仍 是 三 號 信 號 的 範 圍 。 梁 榮 武 則 稱 , 熱 帶 氣 旋 警 告 信 號 標 準 由 七 十年 代 沿 用 至 今 , 每 個 風 季 都 檢 討 , 最 近 一 次 的 檢 討 結 果 是 認 為 市 民 已 習 慣 , 更 改 會引 起 混 亂 , 現 在 做 法 已 達 平 衡 點 。

Related Topic: 三號波、速食の悲劇




    發表迴響

    在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

    Facebook照片

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

    連結到 %s



%d 位部落客按了讚: