又係中央飯店

中央飯店已經成為我家既食堂,上星期又食左一次,無乜特別菜色想寫,反而有個現象我發覺越來越常見。

果晚我地點左一味「荔芋香酥鴨」,中央飯店係用一片燒鴨放係一舊芋泥上酥炸,因為媽咪認為食肆用既鴨係唔新鮮,所以我家外出用膳甚少「叫鴨」,所以我都唔知「荔芋香酥鴨」係咪用現成燒鴨整,而唔係用生鴨調製再烹調。

我諗番起上個月同二妹光顧旺角火車站旁新世紀一間東南亞風味食肆,二妹指定要點紅咖喱鴨,好勒,紅咖喱鴨上桌,我一試就問﹕「點解係用燒鴨整?」二妹肯定之前試過唔係用燒鴨呢!

其實用燒鴨做食材有一定方便<生鴨調製時間較長>,但係會唔會失去左菜式既原本特色呢?

廣告



    發表迴響

    在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

    WordPress.com Logo

    您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

    Twitter picture

    您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

    Facebook照片

    您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

    Google+ photo

    您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

    連結到 %s



%d 位部落客按了讚: