死肥仔

今朝「壯烈」起身,發覺外面有點陽光有點涼風,決定出外跑步。

近年跑步次數並不頻密,因為住所附近<由其係大圍>都無比較好既跑步地點,當然,我更討厭跑步機,所以卡甩慌泥丫唔係我杯茶。

好耐以前住係深水步青山道既時候,我最喜歡去附近一座山跑步,話係跑步,其實係跑樓梯,通常六點鐘落街跑,上落兩次,每次跑到上山頂都會見倒近百位長者係度晨運,場面都幾壯觀,另外,係山頂可以盡覽整個九龍半島,有時見東九龍好好陽光,西九龍就落大雨,非常可觀。

今日只係跑左一陣,但感覺非常好,下星期再跑過。

***

通常你做下運動,或者你既食量比無謂人「以為」既食量少,又或者「少甜」,無謂人都會認為你係度「減肥」,對不起,我唔駛連基本健康知識<例如死硬地認為膽固醇過高就一定係同肥胖、不良飲食有關>都無既無謂人指導我何謂健康生活。

事實上,我比佢地更有「健康的頭腦」,只係知易行難,例如依家唔可能好似以前咁樣,每星期跑樓梯兩、三次,另加一次大埔公路 5K run ,再打一、兩場壁球﹔飲食方面亦難,近五、六年,晚餐大多數都係九點之後先食<甚至十點!>,逼住要夜訓咯,要百份百生活飲食正常,除非一個人生活啦。

尋晚意外睇左「肥田」<平時我唔睇既>一段,話說李詩韻為求快速減去脂肪,用盡一切旁門左道,肥仔胡諾言批評李詩韻方法錯誤,反被罵「死肥仔,你識乜丫!」

係架,死肥仔剩係識食咋,但係起碼會用個腦思考下用「神奇肥皂」沖涼、包乜包物有無可能減倒肥!

***

你地可能會問,跑樓梯點解唔係屋企樓梯跑?新式大廈唔好話樓梯,連大堂、走廊都唔通風,點跑?而且保安員一兩個鐘先「洗」一次樓,跑跑下有事有乜人知?




    發表迴響

    在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

    Facebook照片

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

    連結到 %s


  • 頁面

  • 其它

  • 分類

  • 彙整

  • 十一月 2006
    « 十月   十二月 »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
  • 本 著作 採用 Creative Commons 姓名標示-非商業性-相同方式分享 2.5 授權條款授權.

    This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
  • 被劈次數

    • 74,971 hits

%d 位部落客按了讚: