繼續「扒佳」

以下內容謫自生果報﹕

苦 主 : 冇 諗 過 百 佳 會 係 咁

立 法 會 議 員 李 華 明 認 為 , 百 佳 應 有 能 力 分 辨 兩 種 魚 類 , 「 唔 能 夠 賴 人 ( 印 尼 ) 說 明 。 ( 應 否 叫 李 嘉 誠 示 範 食 用 ? ) 人 話 會 肚 屙 、 抽 筋 , 老 人 家 食 好 危 險 。 」
不 少 吃 過 油 魚 的 苦 主 昨 晨 致 電 兩 個 電 台 烽 煙 節 目 訴 慘 情 , 他 們 都 說 吃 過 百 佳 出 售 的 所 謂 鱈 魚 後 , 肚 屙 不 止 , 有 油 質 液 體 隨 放 屁 從 肛 門 流 出 來 。 一 家 人 和 愛 犬 吃 後 都 腹 瀉 屙 油 的 陳 先 生 憤 怒 說 : 「 我 信 百 佳 ,咁 大 字 號 , 點 知 咁 無 良 。 」 馮 女 士 也 斥 百 佳 , 「 從 來 冇 諗 過 百 佳 會 係 咁 , ( 政 府 )真 係 要 告 百 佳 。 一 樣 係 咁 , 其 他 都 冇 信 心 , 信 你 先 去 百 佳 買 , 如 果 係 咁 , 我 去 街 市 買 , 使 乜 同 你 買 ! 」
早 有 百 佳 顧 客 懷 疑 吃 過 藍 鱈 魚 扒 後 腹 瀉 屙 油 , 市 民 陳 女 士 說 : 「 走 去 問 ( 百 佳 ) 售 貨 員 , 佢 話 冇 聽 過 人 咁 講 , 即 係 話 我 係 怪 論 。

律 師 : 有 警 告 字 句 好 難 告

研 究 企 業 品 牌 的 中 文 大 學 市 場 學 系 授 冼 日 明 表 示 , 市 民 選 擇 到 百 佳 購 物 而 非 街 市 凍 肉 舖 , 「 係 因 為 畀 到 信 心 , 唔 會 有 水 貨 , 有 害 食 物 , 對 消 費 者 講 , 呢 件 事 係 辜 負 市 民 信 心 。 」 他 認 為 百 佳 應 有 社 會 良 知 , 明 知 產 品 會 令 人 不 適 , 便 早 應 停 售 。
冼 日 明 指 出 , 百 佳 的 信 譽 已 大 跌 , 單 是 賠 償 給 受 害 消 費 者 並 不 足 夠 提 升 形 象 , 大 額 捐 款 予 慈 善 機 構 或 有 幫 助 。
律師 鄧 達 明 相 信 , 百 佳 事 前 已 就 標 籤 內 容 諮 詢 法 律 意 見 : 「 個 標 籤 寫 得 好 詳 細 、 好 小心 , 普 通 食 物 點 會 寫 埋 學 名 ? 而 且 仲 有 警 告 字 眼 , 即 係 將 個 波 交 番 晒 畀 消 費 者 叫 佢 自 己 決 定 食 唔 食 , 所 以 好 難 透 過 法 律 途 徑 告 到 佢 。 」 百 佳 的 產 品 標 籤 建 議 先 進 食 小 量 , 若 無 不 適 才 繼 續 食 用 。
另一 位 大 律 師 更 直 言 , 除 非 有 人 食 用 有 關 魚 肉 之 後 , 出 現 不 屬 警 告 範 圍 內 的 問 題 , 而又 有 科 學 理 據 證 明 是 由 該 批 魚 肉 引 起 , 才 有 機 會 以 百 佳 疏 忽 為 理 由 要 求 賠 償 。

警 告 字 句 顯 示 早 知 毒 害

凍肉 海 產 批 發 零 售 商 會 秘 書 長 鄭 興 亦 表 示 , 百 佳 的 產 品 標 籤 和 附 上 警 告 字 句 , 顯 示 一早 知 道 食 用 後 或 會 引 致 不 適 , 百 佳 更 將 油 魚 的 售 價 定 為 鱈 魚 般 貴 , 是 企 圖 渾 水 摸 魚。
本 報 昨 以 音 頻 自 動 電 話 成 功 訪 問 179 名 年 滿 18 歲 市 民 , 三 成 一 受 訪 者 表 示 極 度 憤 怒 , 逾 三 成 七 人 認 為 百 佳 超 市 要 為 今 次 事 件 負 上 最 大 責 任 。


公關們,又有乜回應?繼續駁嘴啦!

Related topic: 油魚危機


  1. 買定花生等睇戲,撐落去啦!反正百佳事前已做足準備功夫,有警告有標籤按規矩辦事,不過我想睇下議員傳媒點玩巢百佳!

  2. 今日聽電台新聞,好似話何俊仁會幫受影響市民向「扒佳」索償,有警告標籤唔一定等於免責,而且名稱上誤導成份。

    我就睇緊政府會唔會真係告佢勒~




發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s



%d 位部落客按了讚: