生有時、死有序

已經修復 partition table 花左既硬碟,但我諗情況比想像中嚴重,「老爺」繼之前被我意外損毀既 RAM slot ,而家 on-board IDE controller 好似都瓜瓜地,所以之前既 suspect <六歲硬碟>暫時無罪釋放~

到尋日,連用左好多年既 Wacom 手寫板都魂歸天國,嗚嗚!

其實我算賺左,好多人部腦,由其係硬碟,二三年就開始死死地﹔「老爺」機齡六歲,但 display card / SCSI controller card / SCSI HD 都係上一部腦既「器官」,唔好講笑,呢張 SCSI card 用左成十年真係「好低調」,到左今時今日, SATA 大行其道, SCSI HD 先唔多夠砌<無法啦,價錢又差咁乜遠>﹔未用過 SCSI devices 既現代人,唔會明 SCSI 既速度、穩定性果種正法!

我部「老爺」Linux desktop 啊!我唔制啊!

廣告

  1. 嘿。SCSI。好耐冇聽過呢個名。

    小時候聽呢個字,只會想起一個字「貴」!

  2. 依家都唔平,不過正如好多做 support 既人話齋, SCSI 係貴得有道理既!




發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s



%d 位部落客按了讚: